tisdag 31 mars 2009

Old Blind Dogs

Satt och lyssnade på radio via nätet när jag hörde en spännande låt. Irländsk låt på finska! Sedan insåg jag att det var skottar som sjöng en förmodligen skotsk låt på engelska med en tämligen grov skotsk dialekt.

Den låten fanns tyvärr inte på youtube så istället får ni höra ett litet klipp Här
Och sedan när ni får mersmak (det var ju trots allt bara ett litet ljudklipp) så kan ni både se och höra en annan låt (som inte låter finsk men trevlig ändå) med samma artister här:



Erkänn att det rycker lite i tårna.

måndag 30 mars 2009

Umeås Rosa Parks

Det verkar som att jag kommer få ett jobb snart, eller jobb kanske är en överdrift eftersom jag inte kommer få en lön som en vuxen människa och det är mer en praktik men jobba kommer jag få göra (om inget händer, ta i trä). Jobbet är på en cykelverkstad här i stan. När snubbe ett ringde till cykelverkstadsnubben för att fråga om de har plats för mig svarade cykelsnubben att de faktiskt hade plats för en kille till. Snubbe ett svarade att cykelsnubben förmodligen skulle bli stämd med tanke på den nya lagen om diskriminering eftersom han utgick från att det var en kille det gällde. När vi sedan träffades tittade han lite bekymrat på mina fötter och frågade vilken storlek jag har. 39? sa han hoppfullt. Nä, snarare 37 svarade jag och vågade inte säga att det kan hända att 36 passar bättre, beroende av skomodellen. Han såg ändå lätt skeptisk ut till mina små tjejfötter. När det gällde skyddskläder föreslog jag först att jag kan konvertera till en stor man men sedan kom vi fram till att han kan leta rätt på de minsta kläderna han hittar och sedan får vi vika upp dem tills de blir lagomt stora. Det har tydligen aldrig jobbat någon tjej i cykelverkstaden förut. Jag kommer bli som Rosa Parks, fast vit och utan bussen.

För stort kommer bli det nya lagom på verkstan!

söndag 29 mars 2009

Earth Hour




Igår kväll var det mörkt hemma hos mig. Eller det är ju alltid mörkt hos mig men det var lite extra mycket grotta när jag släckte de få lampor jag har och drog ut sladden från datorn. Jag vet att Earth Hour bara skulle vara en timme men det var så mysigt att jag fortsatte leva 1700-talsliv nästan hela kvällen.

Det var lite som att sova i båten, lugnt och fridsamt. Bara det stilla kluckandet och räkostmackan som saknades. Och familjen inpressad på 8 kvm, att inte kunna stå raklång (trots att jag är stor som en tomte) och att inte kunna röra på mig utan att slå mig i något, förståss.

torsdag 26 mars 2009

Jiho liksom

Jag är så glad för mitt nyrensade avlopp. Det blir inte översvämning alls längre! Jag kan stå där och duscha tills jag blir vimmelkantig av överhettning utan att behöva oroa mig för att kläderna som jag la på golvet ska simma ryggsim med mobilen när jag kliver ut ur duschen. Jag tror på att leva lite spartanskt och obekvämt ibland för det blir så mycket billigare och trevligare på det viset. Jag behöver ju inte lägga pengar på till exempel att gå på spa. Jag blir lycklig över varmvatten och ett fungerande avlopp. Eller som när jag levde utan badrumslampa i över en vecka, och fick använda ficklampa och stearinljus när jag skulle duscha och gå på toa, för att jag inte fick loss glaskupan runt glödlampan och tyckte att det var för genant att ringa kvartersvärden för att få en glödlampa bytt. Det slutade med att jag svalde min stolthet, kvartersvärden kom dit och slog sönder glaskupan och gav mig en ny. Det berodde tydligen inte på min svaghet att jag inte fick loss den. De fastnar tydligen ibland. Jag blev i alla fall väldigt glad åt lyxen att ha lampa igen.

tisdag 24 mars 2009

Varning för starka bilder

Nu förstår jag varför inte kaustiksodan räckte för att få bort proppen i avloppet.

Fick idag lära mig att det finns TVÅ lock i avoppsbrunnen i duschen och att om man tar en skruvmejsel får man loss det undre också. Man lär i alla fall vissa dagar man lever. Jag är glad att jag hittade den och oskadliggjorde den i tid innan den krälade upp ur avloppet och slingrade sin långa tentakel runt mitt ben för att döda mig likt The blob. Jag lovar att det hade hänt förr eller senare. Jag såg tentakeln som sträckte sig ut i avloppssystemet! Glurk sa den. Jag svarade Blurk. Man vill ju inte vara oartig.


Före och efter rensning.

måndag 23 mars 2009

Brödbak

Jag skrev upp på listan grahamsmjöl. Gick till butiken och valde mellan olika sorter och la till slut ner det ekologiska mjölet i handlingskorgen. När jag kom hem var det ett rågmjöl jag hade köpt. Funderade lite över vad skillnaden mellan rågmjöl och grahams är, tänkte ähh och gjorde en deg med mitt nya rågmjöl på samma sätt som jag brukar använda grahamsmjölet. Sedan gick jag ut på nätet och kollade vad det är för skillnad (förutom att det är gjort på råg istället för vete). Det har sämre bakegenskaper så man brukar använda det till surdeg och hårdbröd. Jag bakade ut det och skjuts in i ugnen. Ut kom ett gott mjukt bröd lika lyckligt ovetande om sina dåliga bakegenskaper som en flygande humla på en äng full av klöver.

söndag 22 mars 2009

Vår


Mindre meldelhavet och mer Umeå

Vi kanske inte är översållade av blommor än här i Umeå men när solen skiner, gruset sakta vinner över isen på gångvägarna och snövattnet rinner efter gatorna i små forsar tycker i alla fall jag att det är vår.

söndag 15 mars 2009

Dagens outfit

Igår var jag bjuden på maskerad. Kul tänkte jag och klädde ut mig till Pippi Långstrump. Det enda problemet var att han som bjöd mig inte hade uppfattat att maskeradtemat hade blivit inställt och ersatts med en helt vanlig korridorfest. Nu kan jag alltså kryssa för "Gå utklädd som sagofigur på vanlig fest där ingen annan är utklädd" på listan över pinsamma saker jag gjort.



Pippilotta Rullgardina Viktualia Krusmynta Efrahimsdotter Långstrump. Moroten ville gå som fjärilslarv men han fick inte följa med.



Fast jag antar att det kunde ha varit värre. Jag kunde ju ha gjort en Bridget Jones fullt ut.

fredag 13 mars 2009

Komplex

Jag har såna där hörlurar som man ploppar in i öronen. Jag har märkt att när jag är ute och går så trillar hela tiden den högra luren ut ur örat. Det är ju naturligtvis lite irriterande men det stora problemet är ju att jag inte kan bestämma mig för om jag ska ha komplex över att mitt högra öra är större än det andra eftersom luren trillar ut eller om jag ska ha komplex för att mitt högra öra är för litet för att få en lur att fastna i det.

Rapport från kurbitzerian


Nu är kurbitsen på plats på gitarren. Enligt Fluff syns plasten inte i vanliga fall, bara när man blixtrar med kameran.

onsdag 11 mars 2009

I en fantasivärld nära dig

Jag gillar när jag får meddelanden från Facebook där det står:
67 people expressed their interest in you, but you haven't review them yet.

Det får mig att känna mig eftertraktad i fantasivärlden där man får kommentarer som Sexy litle devil när man har en olycklig fisk med clownmössa som kontaktbild.

tisdag 10 mars 2009

BikBok

Jag var in på BikBok idag och förfasade mig över vilka fula kläder det finns där. Sedan tittade jag på deras hemsida och såg att deras målgrupp är tjejer mellan 14 och 28 år så nu vet jag att jeansoverall och tights med paljetter inte är fult. Det är jag som är ett år för gammal.


Ormtights och jeansdräkt är inte fult
. Det är jag som är för gammal. Jag upprepar för mig själv...

(Jag hittade tyvärr ingen bild på paljettightsen men ni kan ju tänka er en fisk med svarta fjäll så är ni inne på rätt spår)

Kurbitserian




Jag fick ett roligt uppdrag från Fluff, att rita kurbits till hans elgitarr. Han ska alltså med en magisk gest fästa bilden på en plastfilm som man sedan sätter fast på gitarren. Ska bli kul att se hur det blir. Gitarren är svart så jag skulle tro att det blir nåt i stil med den övre bilden men jag satt och experimenterade lite och då blev det den nedre bilden. Vore ganska coolt att förstora upp den och beskära den.

fredag 6 mars 2009

Borta bra, hemma också bra




Nu har katten Siri åkt hem men. Jag har som tur är päls kvar i både näsan, soffan och på kläderna som jag kan klappa om jag känner suget efter en luddig kompis.

torsdag 5 mars 2009

Lovikkavantar

Min kompis från Göteborg frågade mig varför jag pratar om lovikkavantar som något självklart, något man ska känna till. Då slog det mig att alla kanske inte har ägt ett par vantar som förvandlas till två stora, tunga och håriga glassar som man kan tugga på när man sitter ute i snödrivan och filosoferar en mörk vinterdag.

Så nu undrar jag förstås ärade bloggläsare, har ni haft lovikkavantar någon gång under er uppväxt? Eller är det bara något som vi norrlänningar har värmt våra stackars stelfrusna fingrar i? Skriv gärna i kommentarerna om era vantupplevelser och var ni kommer ifrån så min etnologiska undersökning blir fullständig.

söndag 1 mars 2009

Kattvaktandet fortsätter

Fluff tyckte att jag skulle lägga in bilder på katten som är inneboende hos mig just nu. Så varsågod Fluff. Här är en bild på henne. Hon är under soffan. Jag såg henne under natten när hon smög in i min garderob och blev rädd när jag andades. Hon var ut en sväng från soffan tidigare idag. Hon kom fram till mig med svansen i vädret och lät mig klappa lite på henne och sedan smög hon iväg i hallen, låg som en iller. Jag såg henne därefter ett par gånger under förmiddagen när hon i skydd av en dörrpost eller ett hörn satt och stirrade på mig. Sedan kom min katträdda kompis. Då låg hon under sängen och gömde sig. Jag sa till honom att katten är räddare för honom än han är för den. Han var inte övertygad. Hans flackande blick var inte helt olik kattens.

Nu är hon tillbaka under soffan. Det känns lite obehagligt att ha en inneboende som inte syns och bara förflyttar sig när jag inte är hemma.

Brottsling

Nu är katten här. Det står en polisbil ute på gården och katten ligger och gömmer sig under soffan. Jag hoppas att det inte finns nåt samband. Vore jobbigt om jag har fått en kriminell katt på halsen.