söndag 18 oktober 2009

Bacon och broccolipaj


Förberedelser:
Plantera brytbönor några veckor innan pajtillfället. Skörda och förväll. Phaseolus vulgaris. "Purple Queen" kan vara en lämplig sort eftersom de tillför lite magi till pajen. De är lila och fina när de växer men blir gröna när man kokar dem. Hokus pokus.

Deg:
125 g margarin eller smör
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk vatten

Först torrt, sedan blött och låt vila kallt tills fyllningen är klar.

Fyllning:
Bacon
1 gul lök
1 bit purjolök
Broccoli
Brytbönor
Pinjenötter (om man råkar ha en påse som bör ätas upp)

Stek bacon, sedan i med lök. Purjon trillar vi ner precis i slutet för sladdrig purjo är ju ingen hit. Broccolin delar man bara lite så blir den klar i ugnen (är den färsk kanske den måste kokas lite först). Lägg i pajskalet (som ni nu har kladdat till i till exempel den nya teflonpajformen som ni köpte på Maxi för en vecka sedan). Brytbönorna ska naturligtvis också på nu i ett fint mönster. Blev det bara fem på plantan kan man lägga dem som en stjärna i mitten.

Gojs:
2 ägg
1 dl grädde
lite mjölk (eller så mycket som behövs för att det ska bli en lagom mängd vätska och täcka fyllningen i formen)
chilisås
bladkryddor
salt (tänk på att bacon är salt)
peppar

Häll gojset över fyllningen i formen (det går bra att fylla på med mer mjölk nu om det ändå blev för lite gojs. Ska ju täcka fyllningen något så när)

Topp:
Ost

Riv osten. Strö över med en knixsig rörelse. Kanske peppra lite om man tycker att det skulle se käckt ut.

In i ugnen ca 30 minuter, 200 grader.

Hade varit gott med en sallad till.

Inga kommentarer: